5.-29.10.2016 Pinnalla-näyttely Suomen käsityön museo

Pinnalla on nuorten muotoilijoiden ja käsityöläisten töistä koottu jurytetty näyttely. Pinnalla-näyttely tuo nimensä mukaisesti esille erilaisia tapoja ottaa pinta haltuun. Näyttelyssä esitellään uusia, oivaltavia ja hyvin muotoiltuja tuotteita, joissa yhdistyvät taidokas käsityö, monipuoliset materiaalit ja erilaiset työstämistekniikat.

 

Pinnalla-näyttelyssä on 16 nuoren muotoilijan ja käsityöläisen näkemyksiä pinnasta. Pintaa on lähestytty koristeluna ja kosketuksena. Se on ymmärretty myös elementtien lisäämisenä, materiaalien muokkaamisena ja manipulointina, mutta myös pinnan tuntuna, heijastuksena ja painaumina. Pintaa on työstetty erilaisiin materiaaleihin kuten lasiin, tekstiiliin, puuhun, keramiikkaan nahkaan ja metalliin. Näyttelyssä on koruja, vaatteita, huonekaluja sekä erilaisia taide- ja käyttöesineitä.

Pinnalla-näyttelyssä on töitä Antrei Hartikaiselta Fiskarsista, Sakari Hartikaiselta Fiskarsista, Marja Hepo-Aholta Riihimäeltä, Marianne Huotarilta Helsingistä, Petteri Häkkiseltä Lahdesta, Anna Kokilta Helsingistä, Triin Kolmkantilta Vantaalta, Mirva Kuvajalta Turusta, Elina Laitiselta Helsingistä, Alexandra Lindqvistiltä Hämeenlinnasta, Sanna Niskaselta Hämeenlinnasta, Wiebke Pandikowilta Helsingistä, Riikka Peltolalta Hämeenlinnasta, Veli-Ville Rauhalalta Turusta, Sirja Salokannalta Hollolasta ja Suvi Tupolalta Lahdesta.

Suomen käsityön museo ja Tyyne-Kerttu Virkki –säätiö järjestivät syksyllä 2015 Pinnalla-näyttelyhaun, jossa etsittiin alle 30-vuotiaiden muotoilijoiden ja käsityöläisten teoksia. Ehdotuksia tuli 30, joista jury valitsi 16 tekijän teoksista koostuvan kokonaisuuden, jossa tulevat esille ekologinen ote tuotesuunnitteluun tai taidokas käsityö tai materiaalien ja käsityötekniikoiden yllättävä yhdisteleminen. Valinta tapahtui valokuvien ja luonnosten sekä tekijöiden sanallisten kuvailujen perusteella. Juryn muodostivat Hannele Grönlund arkkitehti, Jarno Peltonen museonjohtaja eläkkeellä, Tyyne-Kerttu Virkki -säätiö pj., Anna Kouhia käsityötieteen tutkija, KM, TaM ja Seija Hahl museoamanuenssi.

Pinnalla-näyttely on osa Omin käsin –näyttelykokonaisuutta, joka pohjautuu Tyyne-Kerttu Virkki -säätiön esinekokoelmaan ja Omin käsin –lehteen. Helsinkiläinen käsityöneuvos Virkki tarjosi työtilaisuuksia nuorille muotoilijoille, suunnittelijoille ja käsityöläisille Omin käsin -lehden ja Kotiteollisuusliike Vokki Oy:n kautta. Pinnalla-näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen käsityön museo ja Tyyne-Kerttu Virkki –säätiö.

___________________________________

Suunnittelijatapaaminen valokuvakirjonnan merkeissä 
ti 18.10.2016 klo 16.30-19.00 
Vaatesuunnittelija Riikka Peltolan käyttää töissään eri tekniikoita, muun muassa kirjontaa.
Suunnittelijatapaamisen lomassa on mahdollisuus valmistaa itselle pieni kirjontatyö valokuvan päälle, voit ottaa halutessasi oman valokuvan mukaan. Materiaalit (neulat,langat ym.) löytyvät paikan päältä. Aikaisempaa kokemusta tai kirjontataitoja ei tarvita. 

Taiteilijatapaaminen
la 22.10.2016 klo 10-16  
Saksalainen Wiebke Pandikow on Helsingissa asuva korutaiteilija. Hänen rehevät kaulakorut on valmistettu kierrätetyistä muovipusseista. Tule taiteilijatapaamiseen ja koe miten ohuista hedelmäpusseista syntyy silitysraudan ja juotoskolvin avulla koruja. 

Lämpimästi tervetuloa!