4.-30.10.2017 Neulottu ystävyys - käsityötä Suomesta ja Virosta

Näyttelyn kantavana teemana on ihmiset yhteen kokoava neule ja sen eri muodot. Töitään esille tuovat Suomesta käsinvärjättyjen lankojen taitaja Ilona Korhonen / Handu ja neulevaatevalmistaja Kaino sekä virolaiset neulemestarit Kylli Jacobson ja Riina Tomberg.

Perinteitä ja modernia neulesuunnittelua yhdistävä näyttely on esillä CraftCornerissa 4.—30.10.2017. Näyttelyn ovat kutsuneet koolle Taitoliitto ja virolainen Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit.

20.–21.10.2017 järjestetään työpajoja sekä pop up -myymälä, jossa näytteilleasettajat myyvät omia tuotteitaan. 

Helsingistä näyttely jatkaa matkaansa Viroon, jossa se on esillä huhti-toukokuussa 2018.

--------------------------

HANDU

Musiikin tohtori ja neulebloggaaja Ilona Korhonen on värjännyt lankoja käsin jo kauan ja viimeiset kymmenen vuotta hän on levittänyt intensiivisen värisiä lankojaan Handun kautta. Yhden hengen värjäämöstä langat päätyvät myyntiin verkon lisäksi kolmeen kivijalkakauppaan.

Handun värjäyserät ovat usein äärimmäisen pieniä, mikä tekee yksittäisistä lankavyyhdeistä ainutlaatuisia. Näitä lankoja kutsutaankin handulaisiksi värjärinsä mukaan. Persoonalliset langat ovat tämän indievärjääjän vaihtoehto isoissa erissä teollisesti tuotetuille langoille.

http://handu.fi/shop/

 

KAINO

Suomalaisia, tunnistettavia, lumoavan kauniita naisten neulevaatteita valmistava Kaino. Kaino valmistaa tuotteensa sertifioiduista luomu kampapuuvilla- ja merinovillalangoista valmiiksi vaatteiksi asti itse omassa neulomossaan.

Niina Sinisalon vuonna 2010 perustama satakuntalainen neuleyritys Kaino on ylpeä kotimaisuudestaan. Kaikki työvaiheet langasta valmiisiin tuotteisiin toteutetaan heidän omassa neulomossaan kotimaisin voimin. Yritys tahtoo myös pitää toimintansa ekologisena: ylijäämäpalat hyödynnetään esimerkiksi sisustustuotteissa, pienempi silppu jatkaa matkaansa kierrätyshuopaa valmistavaan yritykseen. Kaikki langoissa käytetyt raaka-aineet ovat jäljitettävissä. Kaino pitää huolta myös eläinten hyvinvoinnista käyttämällä mulesing-vapaata merinovillaa.

http://www.kaino.fi/

 

KÜLLI JACOBSON

Tallinnalaislähtöinen matematiikan opettaja Külli Jacobsonin perustama yritys Kagu Kudujad on saanut työstään useita tunnustuksia ja palkintoja. Siperiasta peräisin olevia kukkakuvioita esittelevä näyttely on kiertänyt Virossa ja Venäjällä jo neljän vuoden ajan ja on nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä Suomessa.

Näyttelyn kirjoneulekäsineet yhdistävät historian nykyisyyteen. Suuri osa kuvioista on peräisin siperialaisen Maria Ossipovan neulekuviovihosta ja loput on kopioitu virolaisista museoesineistä. Yrityksen työntekijät ovat neuloneet perinteiset kuviot itse valitsemillaan väreillä.

https://www.facebook.com/pg/KaguKudujad/photos/?ref=page_internal

 

RIINA TOMBERG

Tekstiilitaiteilijan ja kansantaiteen maisterin tutkinnot suorittanut Riina Tomberg on voittanut useita palkintoja. Tomberg on myös kokenut käyttötaidenäyttelyiden osallistuja, sillä hänen töitään on esitelty lukuisissa näyttelyissä sekä kotimaassaan että ulkomailla.

Tuoreimmissa teoksissa on kaksi kerrosta: ”Värvid ja varjud” (Värejä ja varjoja). Värit koristavat ja elävöittävät pintaa kun kaavoituksen luomat varjot puolestaan luovat muodot. Taiteilijan mukaan varjoja ei tarvitse erikseen koristella tai korostaa, sillä ”ne joko ovat tai niitä ei ole”.

https://www.facebook.com/ruutjatriip/

---------------------------

Pop up myynti


Perjantai 20.10.2017 klo 14–18 Kaino, Riina Tomberg ja Külli Jacobson

Lauantaina 21.10.2017 klo 10–13 Kaino, Handu, Riina Tomberg ja Külli Jacobson

 

---------------------------

 

Työpajat

 

CraftCorner, Eteläesplanadi 4, Helsinki.

 

Hinta á 15 €/hlö / työpaja

Työpajat max 10 osallistujaa/paja

 

Ennakkoilmoittautuminen pakollinen ja sitova. Voit antaa työpajapaikkasi toiselle jos olet estynyt. Osallistumismaksu maksetaan paikan päällä suoraan työpajan pitäjälle (varaa käteistä). 
Myöhemmin kuin 16.10. tehdyt peruutukset laskutetaan ilmoittautujalta vaikka ilmoittautuja olisi estynyt.

 

Riina Tomberg

Kihnun saaren neuleitten reunuksissa käytetyt neuletekniikat. 
Työpaja 1 pe 20.10.2017 klo 16–18 TÄYNNÄ
Työpaja 2  la 21.10.2017 klo 13–15

Työpajaan tarvitset villalankaa no. 8/2 (noin 400m/100g), valkoinen ja tummansininen sekä hiukan punaista ja sukkapuikot no. 1,5 / 1,75 tai 2, riippuu neulojan käsialasta. Ota tarvikkeet mukaasi!

 

Külli Jacobson
Työpajassa neulotaan lapasten kolmiomallista ranneosaa SHORT ROWS, työpajan aikana Kylli kertoo erilaisista virolaisista käsineiden ranneosista. Työpajassa on käytettävissä materiaalit kokeilemiseen, jos haluat materiaalit kotiin, Pop up –kaupassamme on myytävänä "neulo itse “-ohjeet ja laatikko. 

Työpaja 1 pe 20.10.2017 klo 12–13
Työpaja 2 la 21.10.2017 klo 15.30–16.30

 

 

 

 

ILMOITTAUDU TYÖPAJOIHIN TÄSTÄ LINKISTÄ

-------------------------------------------------------------------------

 

4.-30.10.2017

Kootud sõprus

- Soome ja Eesti käsitöö

Näituse läbivaks teemaks on inimesi ühendavad kudumid ja nende erinevad vormid. Oma töid esitlevad lõngade käsitsi värvimise meister Ilona Korhonen / Handu ja kudumite tootja Kaino Soomest ning kudumismeistrid Külli Jacobson ja Riina Tomberg Eestist.

Traditsioone ja kaasaegset kudumidisaini ühendav näitus on CraftCorneris üleval 4.30.10.2017. Näituse on korraldanud Soome Käsitööliit ning Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit.

20.21.10.2017 korraldatakse õpitubasid ja on avatud pop-up pood, kus eksponendid müüvad oma tooteid. 

Helsingist liigub näitus edasi Eestisse, kus see on üleval 2018. aasta aprillis ja mais.

--------------------------

HANDU

Kudumiblogi pidav muusikateaduse doktorikraadiga Ilona Korhonen on juba pikalt tegelenud lõngade värvimisega ja viimase kümne aasta vältel on ta oma kirkavärvilisi lõngu müünud Handu vahendusel. Üheinimese värvitöökojas valmivaid lõngasid müüakse lisaks e-poele ka kolmes füüsilises poes.

Handu värvipartiid on tihti äärmiselt väikesed, mis muudab kõik üksikud lõngavihad erakordseks. Neid lõngu iseloomustataksegi värvija järgi handulikena. Personaalsed lõngad on indie-värvija alternatiiv suurtes partiides tööstuslikult toodetud kaubale.

http://handu.fi/shop/

 

KAINO

Kaino toodab soomepäraseid, silmatorkavaid ja lummavaid naistekudumeid. Orgaanilistest kammpuuvillastest ja meriinovillastest lõngadest riided toodab Kaino otsast lõpuni oma õmblustöökojas.

Niina Sinisalo 2010. aastal asutatud Satakunnas tegutsev kudumiettevõte on oma kohalike juurte üle uhke. Kõik tootmisetapid alates lõnga valmistamisest kuni lõplike toodeteni teostatakse nende oma õmblustöökojas kohaliku tööjõu abil. Ettevõte soovib olla keskkonnasõbralik: näiteks ülejääke kasutavad nad sisustustoodete valmistamisel, väiksemate narmaste tee aga viib edasi taaskasutatud materjalidest vilti tootvasse ettevõttesse. Lõngade tootmises kasutatava tooraine päritolu on avalik. Kaino hoolib ka loomadest, kasutades meriinovilla, mida ei ole kirurgiliselt eemaldatud.

http://www.kaino.fi/

 

KÜLLI JACOBSON

Tallinnast pärit matemaatikaõpetaja Külli Jacobsoni ettevõtte Kagu Kudujate tööd on saanud rohkelt tunnustusi ja auhindu. Siberi lillemustreid esitlev näitus on tuuritanud Eestis ja Venemaal juba neli aastat ning on nüüd esimest korda üleval ka Soomes.

Näituse kirikindad ühendavad ajaloo tänapäevaga. Suur osa mustritest on pärit siberi naise Maria Ossipova mustrivihikust ning ülejäänud on kopeeritud Eesti muuseumieksponaatidelt. Ettevõtte töötajad on kudunud traditsioonilised mustrid ise valitud värvidega.


https://www.facebook.com/pg/KaguKudujad/photos/?ref=page_internal

 

RIINA TOMBERG

Rahvakunstide magistrikraadiga tekstiilikunstnik Riina Tomberg on võitnud mitmeid auhindu. Tomberg on tarbekunstinäitustel kogenud osaleja - tema töid on eksponeeritud mitmetel kohalikel ja rahvusvahelistel näitustel.

Tema värskemates töödes on kaks kihti: Värvid ja varjud“. Värvid kaunistavad ning elavdavad pinda, mustrisse tekkivad varjud omakorda loovad kujundeid. Kunstniku sõnul ei pea varjusid eraldi kaunistama ega rõhutama, sest need kas on seal või neid ei ole.

https://www.facebook.com/ruutjatriip/

---------------------------

Pop-up müük

Reedel 20.10.2017 kell 1418 Kaino, Riina Tomberg ja Külli Jacobson

 

Laupäeval 21.10.2017 kell 1013 Kaino, Handu, Riina Tomberg ja Külli Jacobson

 

CRAFCORNER, ETELÄESPLANADI 4, HELSINKI