12.1.-1.2.2017 Käsityön äärellä

Käsityön äärellä – elävä käsityökulttuuri –näyttelyssä tuodaan esille perinteistä, katoamassa olevaa, yhteisöllistä, modernia, yhteiskuntavastuullista ja muotoilullista käsityötaidon kenttää. Käsityö on ajassa muuttuvaa, elävää perintöä. Käsityötaidot ovat kautta aikojen siirtyneet taitajalta toiselle. Käsitöiden elävä perintö viittaa yhtä lailla taitoon kuin tietoon tehdä käsitöitä erilaisilla elinympäristömme materiaaleilla.

 

Näyttelyssä esitellään käsityötä ennen ja nyt, miten perinteet elävät tässä päivässä. Esillä on perinteisiä ja uusia sovellettuja taitoja, muun muassa 1800 –luvun hääryijy ja 2016 valmistunut keramiikkaryijy. Himmeli on esillä perinteisten materiaalien ja modernien sovellusten kokoelmalla. Kolttasaamelainen perinteinen vaimon päähine muistuttaa, että jotkin taidot saattavat kadota, jollei taitoja pidetä yllä. Modernia, uutta korutaidetta edustaa kierrätetyistä muovipusseista ja puusta muotoiltu kaulakoru. Näyttelyvieraat pääsevät toteuttamaan yhteisöllistä teosta isossa kudontakehyksessä. Oman käsityötarinan tai – muiston voi jakaa näyttelyn vieraskirjaan.

 

CraftCornerissa järjestetään tiistaina 17.1. klo 17–20 Käsityön äärellä – käsityötarinat -tapaaminen, johon olet tervetullut viettämään iltaa muiden käsityöntekijöiden kanssa käsitöitä tehden. Ota mukaan jokin sinulle tärkeä käsityö, joko itse tekemäsi tai jonkun muun tekemä, ja kerro sen tarina. Illan aikana kuullaan muun muassa kolttasaamelaisesta käsityöperinteestä.

Lauantaina 28.1. klo 11–15 valtakunnallisena Taitojärjestön käsityölauantaina näyttelytilassa on kehyskudonta työpaja.

 

”Käsityön kulttuuriperintö on hienoa osaamista, tekijän tiedon eteenpäin viemistä.”

Marketta Luutonen, käsityökulttuurin tutkija ja dosentti

 

Kuvat:
Marianne Huotarin keramiikkaryijy
Tupu Mentu, Huopamekko
Eini Weski, Saamelaispäähine